Terugspeeltheater

Voor wie is terugspeeltheater?

  • Ben jij manager van een maatschappelijke organisatie en is jullie organisatie ingrijpend veranderd?

  • Zijn er nieuwe teams ontstaan?

  • Of heeft het team er veel nieuwe verantwoordelijkheden bij gekregen?

  • Hebben mensen geleden onder zware werkdruk en wil je hen graag laten weten dat je ze waardeert?

  • Wil je met iedereen jullie successen vieren?

  • Een spiegel voorhouden?

Terugspeeltheater in je bijeenkomst zorgt ervoor dat mensen zich gehoord en gewaardeerd voelen.

Jullie ervaringen vertaald in theater

Hoe ziet de voorstelling er uit

Als moderator nodig ik jouw team uit om ervaringen te delen rondom het thema in jullie werk waar de bijeenkomst om draait.

Acteurs en muzikant maken hier, ter plekke improviserend, theater van. We maken een gedicht, een scène, een lied, een dans of een sprookje van het verhaal van de verteller. In deze vertaalslag zien jullie de essentie van het vertelde, en de beleving, op een creatieve manier terug.

Het theater werkt als een spiegel: Je herkent in het spel wat je mensen vertellen, en tegelijk wordt het door de metaforen waar wij mee spelen universeel: ook herkenbaar voor vele anderen in het publiek. Verhalen roepen verhalen op, en zo ontstaat een afwisselende voorstelling met verschillende verhalen vanuit verschillende perspectieven die weergeven wat er op dit moment speelt op de werkvloer. Je ziet je eigen realiteit, maar dan op een andere manier, wat je nieuwe inzichten op levert, over elkaar, jezelf en het werk.

Tijdens de voorstelling wordt vaak gelachen, en soms ook een traantje weggepinkt. Je team voelt zich door jou gehoord, gezien en gewaardeerd, en verbonden met elkaar. Jullie worden je bewust van jullie kracht en zien ook waar jullie met elkaar op verder willen bouwen.

Mensen zeggen vaak dat de voorstelling ze nieuwe energie geeft, alsof er een frisse wind waait. Ervaringen uit je eigen leven terug gespeeld zien voelt als een kadootje!

Na de voorstelling:

Afhankelijk van het doel van je teambijeenkomst, kun je kiezen voor een gezamenlijke ontspannende activiteit (een borrel, een etentje) of juist een inhoudelijk verdiepende activiteit. Ik heb veel ervaring in het ontwerpen en geven van workshops rondom persoonlijke ontwikkeling en teambuilding, en denk hierover graag met je mee. Elke opdracht is uniek en wordt op maat gemaakt!

Praktische zaken:

Een voorstelling duurt ca 60 minuten (in overleg langer of korter).

De bezetting bestaat altijd uit 1 presentator/ spelleider en een muzikant (pianist of gitarist), en afhankelijk van jullie wensen 1, 2 of 3 acteurs.

Terugspeel theater Maaike Ament